Obecnie dostępna jest cała gama sezonowych warzyw i owoców,
dlatego postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam ciasto delikatnie orzechowe,
ze słodką masą brzoskwiniową, której smak przełamany jest kwaśną porzeczką.
Składniki na orzechowe ciasto:
85g mąki pszennej
5 jajek
90g drobnego cukru do wypieków
125g zmielonych orzechów włoskich
cukier wanilinowy
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ubić jajka na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodaać
stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Miksować do czasu uzyskania szklistej piany.
Dodać żółtka i wmieszać łyżką. Następnie przesiać mąkę pszenną i proszek do
pieczenia – połączyć z ubitą pianą z białek i żółtek.
Ciasto przelać do małej blachy wyłożonej papierem do
pieczenia i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnia. Piec przez 30
minut lub do suchego patyczka.
Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części.
Porzeczkowa warstwa:
300g czerwonych porzeczek
cukier – według uznania
Umyte porzeczki podgrzać w wysokim garnku. Kiedy woda
odparuje, dodać cukier i gotować jeszcze przez kilka minut.
Gorące porzeczki wyłożyć na pierwszą część ciasta.
Brzoskwiniowa masa:
300 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
4 dojrzałe brzoskwinie pokrojone w kostkę
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę wymieszać z dwoma łyżkami wody i pozostawić do
napęcznienia. Następnie podgrzać ją do momentu rozpuszczenia (należy uważać,
aby nie zaczęła się gotować, bo straci wtedy swoje właściwości).
Ubić śmietanę na
wysokich obrotach, kiedy będzie sztywna dodać cukier puder, nadal ubijając. Wąskim
strumieniem wlać ciepłą żelatynę, nadal miksując. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i połączyć łyżką. Tak przygotowaną masę wyłożyć na warstwę porzeczkową i
przykryć drugą częścią ciasta.
Dekoracja ciasta:
2 brzoskwinie
2 galaretki brzoskwiniowe
Na górę wyłożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie, zalać
tężącą galaretką. Pozostawić w lodówce
do schłodzenia.
Spisuję przepis i muszę też takie słodkości zrobić. Mam porzeczki i wiśnie.
OdpowiedzUsuń