RECENZJA
25\2022
Sekret panny Elizy – Annabel Abbs
Wydawnictwo: Mando
Liczba stron: 400
Premiera: 09.03.2022 r.
Ostatnimi czasy w moje ręce wpadają powieści inspirowane prawdziwymi postaciami historycznymi. Może to przeznaczenie, że te zbeletryzowane życiorysy znanych ludzi mnie znajdują. 😊 Dokładnie tak było w przypadku książki „Sekret panny Elizy”, gdzie tytułowa bohaterka odegrała kluczową rolę w kulinarnym świecie. Eliza Acton w XIX wieku wydała pierwszą książkę kucharską dla niższych klas społecznych, gdzie przepisy potraw i słodkości zostały napisane w standardowych proporcjach, a sposób przygotowania szczegółowo opisany, odmieniając przy tym patrzenie na gotowanie. Z kolei zamieszczenie spisu składników na końcu przepisów, wyznaczyło nowy trend przy prezentacji wykonania potraw.
„Sekret panny Elizy” to nie tylko opowieść o ciekawej smaków Elizie, ale również jej pomocnicy Ann, której podobnie jak Pani znalazła się na rozstaniu dróg i próbując zapewnić rodzinie lepszy byt. Pomimo różnic klasowych, angielska, XIX – wieczna kuchnia przez wspólne gotowanie połączyła dwie kobiety, zawiązując między nimi przyjaźń. Elizę i Ann wiele dzieli, ale również łączy. Największą siłą jest szacunek do składników i miłość do gotowania. Dzięki wspólnemu działaniu w kuchni, odkrywaniu nowych smaków i potraw, udało im się osiągnąć obrany cel.
Powieść, przesiąkniętą naturalnymi smakami, wyróżniają tytuły rozdziałów pachnące smakołykami – to w większości nazwy dań z książki kucharskiej Elizy Acton, którymi zachwyciła świat. Znakomita kucharka, poetka i pisarka, udowodniła, że odwagą, determinacją i wytrwałością w dążeniu do założonych celów można spełnić swoje marzenia, wcale nie oglądając się na innych, czy postępując według konwenansów. Zachwyciła i poruszyła mnie ta historia kobiet, żyjących dwa stulenia temu, dla których własne pragnienia były ważniejsze od oczekiwań otoczenia.
Za egzemplarz do recenzji dziękuję Wydawnictwu Mando.
Nabrałam okrutnej ochoty na tę powieść.
OdpowiedzUsuń