Lubię
eksperymentować w kuchni, szczególną słabość mam do wypieków, które w ostatnim
czasie, pojawiają się nawet kilka razy w tygodniu. Zwykle są to proste babki,
ciasta drożdżowe, bądź czekoladowe ciasta. Niedawno zapragnęłam zjeść coś
bardziej słodkiego i „masiastego”, dlatego przygotowałam ciasto czekoladowe z
masą śmietanowo – budyniową. Nie lubię posmaku masła w masie, być może z powodu
placków z dzieciństwa, kiedy nawet nie masło, a margaryna była podstawą każdej
masy. W swojej kuchni, nawet podczas robienia Fal Dunaju, nie używam masła, a zastępuję
go serkiem mascarpone.
Przygotowanie,
proponowanego przeze mnie ciasta, składa się z kilku etapów i wymaga
cierpliwości, bowiem po przełożeniu masą, musi swoje „odleżeć, aby lepiej smakowało :)
Ciasto czekoladowe:
100g
gorzkiej czekolady
80g
masła
125
ml mleka
2
jajka
150g
cukru
150g
mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Masło
z mlekiem rozpuścić. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Wystudzić.
Ubić jajka cukrem, dodać czekoladową masę. Na koniec delikatnie wmieszać
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Piec
w tortownicy ⌀ 21
w 175˚C przez 35 minut, bądź do suchego patyczka.
Wystudzić,
przekroić na dwie części.
Krem budyniowo –
śmietanowy:
1½
szklanki mleka
150
ml śmietanki 30%
1
op. budyniu śmietankowego
4
łyżki cukru pudru
W
połowie mleka rozmieszać budyń. Resztę mleka zagotować. Ugotować budyń. Wystudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Zmiksowany na jednolitą konsystencję budyń,
wmieszać stopniowo do ubitej śmietany.
Karmel:
½
szklanki cukru
2
łyżki wody
50ml
śmietany 30%
15g
masła
Do
małego garnuszka wsypać cukier i dodać wodę. Zagotować, aż cukier całkowicie
się rozpuści, a następnie zmieni kolor na złoty. (Podczas mieszania nie używać
łyżki, a jedynie lekko ruszać uchwytem garnuszka). Zdjąć z palnika. Wlać śmietankę
i dodać masło, wymieszać. Postawić z powrotem na palnik i gotować 1 min. Wystudzić.
Można wmieszać do karmelu prażony słonecznik.
Na
pierwszy blat ciasta czekoladowego nałożyć konfiturę z czarnej porzeczki,
następnie krem budyniowo – śmietanowy. Przykryć drugim blatem i polać karmelem.
Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz