Popularne posty

18 kwi 2020

Ciasto czekoladowe z masą budyniowo - śmietanową, koniturą z czarnej porzeczki i karmelem



Lubię eksperymentować w kuchni, szczególną słabość mam do wypieków, które w ostatnim czasie, pojawiają się nawet kilka razy w tygodniu. Zwykle są to proste babki, ciasta drożdżowe, bądź czekoladowe ciasta. Niedawno zapragnęłam zjeść coś bardziej słodkiego i „masiastego”, dlatego przygotowałam ciasto czekoladowe z masą śmietanowo – budyniową. Nie lubię posmaku masła w masie, być może z powodu placków z dzieciństwa, kiedy nawet nie masło, a margaryna była podstawą każdej masy. W swojej kuchni, nawet podczas robienia Fal Dunaju, nie używam masła, a zastępuję go serkiem mascarpone.
Przygotowanie, proponowanego przeze mnie ciasta, składa się z kilku etapów i wymaga cierpliwości, bowiem po przełożeniu masą, musi swoje „odleżeć, aby lepiej smakowało :)

Ciasto czekoladowe:
100g gorzkiej czekolady
80g masła
125 ml mleka
2 jajka
150g cukru
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło z mlekiem rozpuścić. Zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Wystudzić. Ubić jajka cukrem, dodać czekoladową masę. Na koniec delikatnie wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Piec w tortownicy 21 w 175˚C przez 35 minut, bądź do suchego patyczka.
Wystudzić, przekroić na dwie części. 

Krem budyniowo – śmietanowy:
 szklanki mleka
150 ml śmietanki 30%
1 op. budyniu śmietankowego
4 łyżki cukru pudru
W połowie mleka rozmieszać budyń. Resztę mleka zagotować. Ugotować budyń. Wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Zmiksowany na jednolitą konsystencję budyń, wmieszać stopniowo do ubitej śmietany.

Karmel:
½ szklanki cukru
2 łyżki wody
50ml śmietany 30%
15g masła
Do małego garnuszka wsypać cukier i dodać wodę. Zagotować, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie zmieni kolor na złoty. (Podczas mieszania nie używać łyżki, a jedynie lekko ruszać uchwytem garnuszka). Zdjąć z palnika. Wlać śmietankę i dodać masło, wymieszać. Postawić z powrotem na palnik i gotować 1 min. Wystudzić. Można wmieszać do karmelu prażony słonecznik.
Na pierwszy blat ciasta czekoladowego nałożyć konfiturę z czarnej porzeczki, następnie krem budyniowo – śmietanowy. Przykryć drugim blatem i polać karmelem. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wywiad z Magdaleną Walą wokół powieści "W sercu wroga"

  Powieść W sercu wroga, otwiera sagę historyczną Między jeziorami. Skąd pomysł na jej napisanie i czego możemy się spodziewać sięgając p...