Popularne posty

14 gru 2020

„Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim Bento”, „Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy” – Malwina Bareła

 


RECENZJA

96\2020
„Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim Bento”, „Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy” – Malwina Bareła

Wydawnictwo: Znak
Liczba stron: 320 + 336


Rok wydania: 2018

Ile razy zastanawiałeś się jaki posiłek spakować do pracy, czy zabrać ze sobą w podróż? Chcesz jeść zdrowo, ale równocześnie nie wydawać fortuny na jedzenie i szybko przygotować posiłek. Recepta jest prosta, zaplanuj zakupy, nie marnuj jedzenia i korzystaj ze składników sezonowych. Jeśli brakuje Ci inspiracji sięgnij po książki „Lunchbox na każdy dzień”. Dbaj o swoje zdrowie i zabieraj ze sobą posiłki pełne pyszności zapakowane w gustowne pudełko.

Pierwsza książka została podzielona na dwie części. W pierwszej autorka przybliża nam Bento, jego zalety, radzi na co zwrócić uwagę przy wyborze pojemnika dla siebie i jak utrzymać go w długiej kondycji. Proponuje posiadanie w swoich zapasach kilka produktów żywnościowych, które sprawdzą się w krytycznych sytuacjach, m.in. ze względu na szybkość ich przygotowania i stanowiących główny składnik posiłku. Malwina Bareła, tłumaczy także istotę planowania i gotowania oraz zwraca uwagę na kreatywne wykorzystanie resztek żywności i ich właściwego przechowywania, aby nie doprowadzać do marnowania żywności.

Druga część tego poradnika, to cześć poświęcona przepisom kulinarnym. Zanim zaczniemy przygotowywanie posiłków do pojemnika bento, ważne jest aby zapoznać się z bazowymi przepisami, uławiającymi bentowanie,  takimi jak domowe przyprawy, dresingi, czy nauczyć się przygotowywania idealnego ryżu.

Kolejne przepisy zostały podzielone na pory roku, co uważam za bardzo rozsądne i sprzyjające wykorzystaniu sezonowych składników, przy których nasz portfel tak nie cierpi. Na ostatnich stronach, znajdziemy przepisy na koktajle i napoje, które także podzielone zostały według pór roku.  




 

Druga książka rozpoczyna się od praktycznych aspektów bentowania, omówienie codziennej organizacji w kuchni, połączenia codziennego gotowania z tym gotowaniem do pudełka oraz planowania, które nie tylko zaoszczędzi nasz czas, ale także pieniądze. Duży nacisk podobnie jak w pierwszej części, zostaje położony na niemarnowanie żywności i jej maksymalne wykorzystanie.

Część z przepisami rozpoczyna się od podstawowych receptur, takich jak przepis na bazową owsiankę, domowe napoje roślinne, zielone sałatki, osiem sposobów na domowy dressing, czy dodatki do past i hummusów. Analogicznie jak poprzednim tomie, przepisy na bento, zostały podzielone według pór roku i zakończone koktajlami i napojami.

Oba tytuły to kopalnia wiedzy o właściwym przechowywaniu, maksymalnym wykorzystaniu produktów i przede wszystkim szybkich i smacznych przepisów, które trafią w podniebienia wymagających smakoszy. Propozycje dań są przedstawione niezwykle przystępnie i przejrzyście w pięknej oprawie graficznej. Do przygotowania bento, potrzebujemy tylko kilku składników, a sposób wykonania nie sprawia większych trudności. Do każdego przepisu została dołączona informacja o czasie przygotowania, ilości porcji, trudności dania oraz sposobie i długości przechowywania. Przepisy, które do tej pory udało się na spróbować, okazały się bardzo sycące i proste w przygotowaniu. Większość składników zwykle mamy pod ręką, więc zakupy ograniczają się do minimum!




 Za egzemplarze do recenzji dziękuję wydawnictwu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wywiad z Magdaleną Walą wokół powieści "W sercu wroga"

  Powieść W sercu wroga, otwiera sagę historyczną Między jeziorami. Skąd pomysł na jej napisanie i czego możemy się spodziewać sięgając p...